Мета

Единственият възможен текст по темата би бил един съвършен не-текст, ненаписване на невъзможното с цел магията на двойното отрицание да си свърши работата. Но и в неписаното темата остава и то остава като топка в корема, като типично за декември болезнено свиване в минимални (телесни) територии, излазът на текста затворен, текстът метаболизиран от тялото. До съвършенство. До скоро, мой текст.

А., която може би ще прочете този текст с помощта на DeepL, ми писа, че домът не бил някакво място, а бил просто там, където съм. Ще прощаваш, скъпа А., но това са врели некипели (DeepL, take this!) или ако предпочиташ бабини деветини (what about this?). Ако сега не ми се говори с теб, то точно това е причината. Как да говоря, щом самото говорене се осъществява с граматиката и фонетиката на това, което не е част от мен, ерго нямам никаква възможност да изразя нещо друго освен чуждост. Дори и отчуждението е място, но недостъпно за други, ето защо съм толкова заета –  начертавам истинската карта, която е изпълнена с граници. За да преминеш тези граници се изисква преобличане на гласните струни, активиране на други неврони превключване на друга предавка, което автоматично повлича колата ми по други теми. Трябва ли да се оправдавам, че сега точно не ми се преоблича, че ми се носи пижама по цял ден, и то някоя от бабините ми? Представи си човек, който влиза в хотелска стая. Знае как да борави с всички неща в нея, но не забравя, че те не са неговите. Гледа да не ги повреди и да не разхвърля много, неудобно му е от камериерките, които идват всеки ден. Вечерите прекарва облечен в работните си дрехи, защото не си е взел пижама, защото няма куфар, който може да пренесе този товар на пижамата. Дори и човекът да прекара дълго време в тази стая, хотелът си оставя хотел. Не е трудно, леко е, и това е ужасно. Не е място, език е, също може да го наречем чужд език.

DeepL някога може и да промени това, но аз през цялото това време изрядно внимавах да не се заразя от техно-оптимизъм (този на А. е доста заразен), така че предпочитам да изключа телевизора малко преди прогнозата за времето.

Никаква мета. Не съществува. Невъзможно е и не е текст.